Ulkokylvyn valinta

Mistä valita?

Tämän päivän markkinoilla on laaja valikoima erilaisia ulkokylpyjä. Tarjolla on kaikkea yksinkertaisista ja edullisista puusta valmistetuista kylpytynnyreistä ylellisiin hieroviin spakylpyihin. Hinnat voivat tällöin vaihdella 1000 eurosta yli 20000 euroon. Oikean tuotteen valintaan vaikuttaa se millainen on tarve ja miten paljon arvoa mukavuudelle annetaan. Kuinka monta henkeä normaalisti kylpyä käyttäisi? Suuri kylpy vaatii enemmän vettä, pidemmän lämmitysajan ja korkeammat energiakustannukset. Tämä koskee ennen kaikkea (useimpia) kylpytynnyreitä. Hankinta on tietysti myös kustannuskysymys. Lisäksi kannattaa muistaa, että virheostoskin saattaa muodostua yllättävän kalliiksi.

Edullisin vaihtoehto!

Edullisin, puukamiinalla varustettu kylpytynnyri voi olla riittävä, jos kylpykertoja ei kerry kovin useita, vedenkulutusta ei tarvitse ajatella ja polttopuita on riittävästi saatavilla. Käytännössä kyse on siitä, että tynnyri täytetään vedellä, joka lämmitetään ja käytön jälkeen tyhjennetään tynnyristä. Tynnyriin voidaan myös asentaa suodatusjärjestelmä, jolloin yhdessä kemikaalien kanssa samaa vettä voidaan hyödyntää kylpemiseen pidempään.


Tavallinen puumateriaali "elää"

Perinteiset kylpytynnyrit valmistetaan usein männystä, kuusesta, lehtikuusesta ja vastaavista puulajeista, jotka kutistuvat kuivuessaan ja turpoavat vedessä. Yleiseksi ongelmaksi muodostuu tuolloin tynnyrin vuotaminen, jos kylpytynnyriä pidetään jonkin aikaa ilman vettä. Tästä syystä jotkut valmistajat suosittelevat, että vettä pidettäisiin kylpytynnyrissä myös silloin, kun sitä ei käytetä. Usein se kuitenkin johtaa huonoon vesihygieniaan.

Lämpökäsitelty materiaali kalliimpaa, mutta luotettavampaa!

Erityislaatuisesta lämpökäsitellystä männystä valmistettu kylpytynnyri ei ole herkkä kuiville sääolosuhteille, koska materiaali jo asennettaessa on niin kuivaa, että se ei enää kutistu. Kuitenkin sillä on vielä vähäinen kyky turvota niin, että se tiivistää ensimmäisen käytön yhteydessä mahdollisesti ilmenevät pienet vuodot, eikä kylpytynnyrissä siten tarvitse pitää vettä vuotoa estämään. Huollosta tulee näin huomattavasti helpompaa ja vesihygienia paranee. Lämpökäsitellyn puun paino on myös paljon vähäisempi kuin käsittelemättömän puun. Puussa ei ole enää jäljellä pihkaa, ja lämmöneristyskyky on 30% parempi.

Muovisisustainen kylpytynnyri UUTUUS!

Nykyään on saatavana myös muovisisustaisia kylpytynnyreitä. Näin ehkäistään kaikki puun elämisestä johtuvat vuoto-ongelmat. Hygieenisesti ajateltuna muovisisusta on helpompi pitää puhtaana kuin puupinta, koska se ei ole huokoinen materiaali. Näin muovisisustaisessa tynnyrissä voidaan pitää vettä pidempään pinnan siitä kärsimättä.

Käyttämämme PE ja LPDE-muovi on todella kestävää, se ei kärsi käytössä kuten esim. lasikuitu. Värivaihtoehtoja tällä hetkellä on kaksi eli harmaa ja turkoosi..

Uutuutena myös muovisisustainen LDPE-muovi joka on samettisen sileä ja erittäin kestävä sisämuoviallas. Tästä altaasta on saatavana neljä eri sävyä, siniharmaa, beige, sininen ja valkoinen.


Vesihygienia

Samaa kylpyvettä uudelleen käytettäessä on syytä olla varovainen, jos vettä ei käsitellä ja suodateta säännöllisesti. On suuri riski, että käsittelemättömään veteen muodostuu bakteereita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat olla vaaraksi terveydelle. Tämä on tietysti mahdollista huolimatta siitä mistä materiaalista kylpy tai kylpytynnyri on valmistettu. Täysin virheellistä on luulla, että esim. muovi ja ruostumaton materiaali suojaavat bakteeririskeiltä. Suodattaminen poistaa hiukkasia, mutta sillä ei ole mitään suoraa vaikutusta ehkäistä bakteerien syntyä tai poistaa niitä. Ainoa varma keino suojautua bakteereilta on käyttää bakteereja tappavia aineita.

KATSO ESITTELYVIDEO VESIHYGIENIASTA tästä...

Ulkokylpy jatkuvassa käytössä

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, spakylvyn varusteisiin voi kuulua mm. hierontatoiminto, joka aikaansaadaan määrältään ja voimakkuudeltaan säädettävien poreiden avulla. Stereo ja televisio muiden muassa voivat kuulua kylpyyn varusteina, joita ei välttämättä heti miellä rentouttavaan kylpyyn yhdistettäviksi. Istuimet ovat myös enimmäkseen ergonomisesti muotoiltuja. Spakylvylle on tyypillistä myös se, että ne on eristetty kestämään kylmiä sääolosuhteita ja olemaan käytössä taloudellisia. Tämä toimii hyvin niin kauan kuin toimintahäiriöitä ei ilmene. Jos kiertopumppuun tulee toimintahäiriö tai virta katkeaa, saattaa seurauksena olla esim. rikkijäätyneet putket, viallinen pumppuhuone ja suuret korjauskustannukset. Syynä kyseisiin vahinkoihin on se, että useimmissa spakylvyissä sekä putket, että pumput sijaitsevat eristämättömän huoltoluukun sisäpuolella. Sama koskee seiniä ja pohjaa. Itse vesitilana toimiva "kuori", on sitä vastoin yleensä hyvin eristetty.